Каранавірусная інфекцыя (COVID-19) – гэта інфекцыйнае захворванне, якое можа працякаць у лёгкай, сярэдняй і цяжкай формах. Самая небяспечная – гэта цяжкая форма каранавіруса, калі хворым неабходна падлучэнне да апаратаў ШВЛ. Не меней падступныя і наступствы COVID-19, на барацьбу з якімі сыходзіць досыць працяглы час, бо вірус дае сур’ёзныя ўскладненні на органы дыхання, сардэчна-судзінкавую і цэнтральную нервовую сістэмы.
Вірус можа перадавацца з кроплямі сліны або вылучэннямі з носа інфікаванага чалавека падчас кашлю, чхання, размовы, спеваў ці дыхання. Заразіцца вірусам можна і паветрана-кропельным шляхам, знаходзячыся ў блізкасці ад чалавека з COVID-19, або ў выніку пераносу віруса рукамі з заражанай паверхні на слізістыя абалонкі вачэй, носа ці рота. Вірус лягчэй распаўсюджваецца ў зачыненых і перапоўненых памяшканнях.
Улічваючы вышэйпададзенае, да асноўных мер прафілактыкі заражэння і далейшага распаўсюджвання каранавіруснай інфекцыі можна аднесці:
Метадычныя рэкамендацыі па прафілактыцы COVID-19 прызначаны для камерцыйных і некамерцыйных арганізацый, прадпрыемстваў, устаноў, а таксама індывідуальных прадпрымальнікаў (далей – арганізацыі) і накіраваны на зніжэнне рызык распаўсюджвання інфекцыі і захаванне здароўя работнікаў арганізацый (далей – работнікаў), забеспячэнне бяспекі прадастаўлення паслуг насельніцтву ва ўмовах пандэміі COVID-19.
Метадычныя рэкамендацыі не распаўсюджваюцца на:
Да асноўных мерапрыемстваў сярод работнікаў, накіраваных на мінімізацыю рызыкі заносу і распаўсюджвання COVID-19, адносяцца:
1.Арганізацыйныя мерапрыемствы. Сярод асноўных арганізацыйных мерапрыемстваў можна вылучыць:
2.Кантроль стану здароўя работнікаў. Супрацоўнікі з прыкметамі рэспіраторнай інфекцыі да працы не дапушчаюцца. Кожны супрацоўнік вымярае тэмпературу, прычым пры карыстанні кантактнымі тэрмометрамі неабходна іх абавязкова дэзінфікаваць пасля кожнага выкарыстання з ужываннем сродкаў дэзінфекцыі.
3.Захаванне правілаў асабістай гігіены, выкарыстанне сродкаў аховы. Пры ўваходзе ў арганізацыю варта абсталяваць месцы апрацоўкі рук антысептыкамі (у тым ліку з дапамогай бескантактавых дазуючых прылад), ці дэзінфікуюць сурвэткамі.
Дазатары з антысептыкамі павінны размяшчацца ў кабінетах і на працоўных месцах супрацоўнікаў. Зыходзячы з працягласці працоўнай змены і кратнасці змены масак не радзей 1 разу ў 2 гадзіны працаўнікі павінны быць забяспечаны адпаведным запасам масак.
4.Уборка памяшканняў.
5.Комплекс мер па сацыяльным дыстанцыяванні, а менавіта:
6.Арганізацыя вакцынапрафілактыкі. Вакцынапрафілактыка COVID-19 арганізуецца па месцы жыхарства работнікаў або па месцы працы.
Міністэрства аховы здароўя прыняло рашэнне аб выдачы грамадзянам, якія прайшлі вакцынацыю супраць COVID-19, “Сертыфіката аб вакцынацыі“. У сертыфікаце ўказваецца назва арганізацыі аховы здароўя, дата нараджэння асобы, якая атрымала прафілактычныя прышчэпкі супраць COVID-19. Сертыфікат запаўняецца на рускай і англійскай мовах.